ExecuTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION 95-5
March 23, 1995

RE: May student by employed by instructor’s business as part of co-op class?
DECISION: No.

This opinion is in response to your February 15, 1995, request for an advisory
opinion from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission™). This matter
was reviewed at the March 23, 1995, meeting of the Commission and the following opinion
is issued.

You state the relevant facts as follows. Your office has received a request
concerning a situation within the Department for Technical Education of the Workforce
Development Cabinet (the "Department™) which may be a violation of the Executive Branch
Code of Ethics. You have forwarded that request to the Commission for an opinion. The
situation is as follows:

The Department operates vocational and technical schools throughout
the state. As part of the school curriculum, students may take a class which
affords them the opportunity to work for local businesses and industries. An
employee of the Department who works as a vocational or technical school
instructor owns an interest in a business which is of the same nature as the
program he teaches for the Department. The employee wishes to allow a student
to work as a co-op in the employee's business, complying with the co-op
regulations.

You ask if such employment of the co-op student would be a violation of the
ethics code by the employee hiring the student.

The Commission previously reviewed a similar request concerning this matter. In
Advisory Opinion 94-68 (a copy of which is enclosed), the Commission found that a placement
agency of which a technical school co-op coordinator owned an interest should not accept any
student of the school for placement.

Similarly, the Commission believes an employee of the Department for Technical
Education should not employ co-op students of the school for which the employee works at a
private business of which the employee owns at least a 5% interest. The Commission believes
the following statute provides guidance in this matter.
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11A.020 Public servant prohibited from certain conduct -- Disclosure
of personal or private interest.

(1) No public servant, by himself or through others, shall
knowingly:

@ Use or attempt to use his influence in any matter
which involves a substantial conflict between his personal or private
interest and his duties in the public interest.

It is a conflict of interest for a public servant to receive compensation for teaching
a student who is placed in the public servant's privately owned business for required practical
experience. As a teacher, the public servant would be placed in a difficult position in choosing
which students would work for his private business or grading students who also worked in his
business.

Also, if the work is performed with no compensation to the student, the teacher
would face a conflict between his private interest and his duties in the public interest since it
would benefit the instructor to receive uncompensated service. He would be using his official
position for personal benefit, which is prohibited by KRS 11A.005(1)(c):

11A.005 Statement of public policy.

Q) It is the public policy of this Commonwealth that a
public servant shall work for the benefit of the people of the
Commonwealth. The principles of ethical behavior contained in this
chapter recognize that public office is a public trust and that the
proper operation of democratic government requires that:

(© A public servant not use public office to obtain
private benefits.

Therefore, the Commission believes that vocational students should not be placed
for "co-op" work in a business in which their vocational-school teacher owns an interest of 5%
or more.

Please inform the Commission as to your agency's actions to see that this opinion
is carried out.
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